Utrecht - Korte Minrebroederstraat - beeld Gekooide Ambtenaar 0000.0011

 

 Literatuur

 

 betreft 1965

- Berg, Ton van den, "De veldslag op het Herderplein, 28 mei 1965". In: Oud-Utrecht (tijdschrift voor geschiedenis van stad en provincie Utrecht) [ISSN 1380.7137], [jrg 88], [02-] 2015, blz. 10-15 (betreft vete tussen twee jeugdgroepen: de Sjorsklanten en de Vetkuiven. Foto voorpagina: groep jongeren bij het beeldje van De Ambtenaar in de Korte Minrebroederstraat, één ervan beklimt het beeldje (toen nog niet gekooid). Foto en tekst op blz. 15: de Sjorsklanten zochten een plek voor happenings: op de Bezembrug en vandaar naar het beeldje van De Ambtenaar. "In Amsterdam is het Lievertje door Provo's dan al eens in brand gestoken en zoiets willen de Utrechtse Sjorsklanten ook. Een geschikt beeld vinden ze aan de achterzijde van het stadhuis waar het Ambtenaartje staat (tegenwoordig staat het in de Zwaansteeg). John Diks: 'Op de Bezembrug begon de opstand van zo'n tweehonderd Sjorsklanten met het in brand steken van een pop. Maar toen er werd opgetrokken naar het Ambtenaartje, waren er nog maar zo'n dertig over'. [...] Een jongen steigert met zijn Puch nog tegen het beeldje op: 'Maar toen iemand de brand in wat takken wilde zetten rond het beeld, waas de politie er al. We moesten rennen. We waren doodsbang voor de politie met hun lange latten'")

 1978

- "'Ambtenaar' watert weer". In: Utrechts Nieuwsblad, 08-06-1978, blz. 2 (het fonteintje van 'de gekooide ambtenaar' is weer in werking gesteld, door vervuiling werkte het niet meer. Ondanks herhaalde vernielingen zien B&W geen reden om het beeld naar een veiligere plek te verplaatsen.)

- "'Ambtenaar' gepakt door vandalen". In: Utrechts Nieuwsblad, 18-11-1978, blz. 2 (nadat het beeldje van de sokkel getrokken was, bracht een buurtbewoonster het in veiligheid, waarna het op het politiebureau terecht kwam.)

 1981

- "'De Ambtenaar' wordt gerepareerd". In: Utrechts Nieuwsblad, 23-04-1981, blz. 2 ("Er ontbreekt iets op het pleintje bij de achteringang van het Utrechtse stadhuis. De kleine, veelbesproken, bronzen figuur: 'De Ambtenaar'. Zijn stalen kooiconstructie staat er nog wel, eenzaam en verlaten." Het is in reparatie, na weer een aanval van vandalisme. Het is in 1961 onthuld, ook toen al werden er schampere opmerkingen over gemaakt, onder meer over de kooi. "Als alles volgens plan verloopt zit de bronzen ambtenaar volgende week of anders de week daarop weer op zijn vertrouwde plek".)

- Brom, Lex3, "'De Ambtenaar' weer gekooid". In: Utrechts Nieuwsblad, 10-09-1981, blz. 2 (Na een opknapbeurt staat 'De Ambtenaar' weer op zijn vertrouwde plek achter het Stadhuis. De gemeente is er nog niet uit wat er met het beeld moet gebeuren. Het plan het te verplaatsen (zonder kooi en fontein) naar de hal van het Stadhuis, is niet doorgegaan.   Opmerking: op 23-04-1982 was het beeld er wéér niet - eigen waarneming - jp)

 1989

- "Sanisette in plaats van 'Gekooide'". In: Utrechts Nieuwsblad, 17-04-1989, blz. 11 (Het beeld 'Gekooide ambtenaar' uit 1961 is gemaakt door L.H. Dusée. Het is in 1993 verwijderd en afgevoerd naar Timmerwerf; er komt nu openbaar toilet op deze plaats)

 1990

- Voorthuijsen, Anka van, "Gekooide ambtenaar terug in de stad. Beeld nu 'weggestopt' in binnentuin aan Domstraat", in de rubriek 'Stadskroniek'. In: Utrechts Nieuwsblad, 02-11-1990, blz. 15 (Het beeld is gemaakt door de kunstenaar Louis Dusée en in 1961 op de beoogde plaats gezet: achter het Stadhuis, aan de Korte Minrebroederstraat. Het beeldje en de kooi horen bij elkaar, een gekooid schrijvend mannetje met de tekst: 'Ik dien de vroedschap en de burgerij, ik leef, laat leven, laat den burger vrij.' Na herhaald het slachtoffer van vandalisme geweest te zijn, werd het beeld in 1983 naar de timmerwerf van de gemeente gebracht om gerepareerd te worden. Na vele discussies en tal van voorstellen werd het beeld in 1990 geplaatst in de tuin van de Dienst Woningbeheer. Op de oorspronkelijke locatie werd een sanisette geplaatst.)

 2004

- "Geheugen neemt een loopje met de ambtenaar", in de rubriek 'StadsLeven'. In: Utrechts Nieuwsblad, 27-02-2004, blz. 17

 2006

- "Rust voor beeldje 'de Ambtenaar'". In: utrEcht (magazine voor medewerkers Gemeente Utrecht), 10-2006, blz. 17   (betreft fonteinbeeld door Louis Dusée, is herplaatst in de voortuin van het Pandhuis, Zwaansteeg 11)